Kansainvälistymismatka yrityksille Piilaaksoon 29.9.-4.10.2019 – Oppimisen uusi aika

markkinointikuva_piilaakso-5002965

Hae mukaan 6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeen järjestämälle yritysten kansainvälistymismatkalle Piilaaksoon Kaliforniaan 29.9.-4.10.2019.
Mukaan valitaan 8-10 suomalaista edtech-alan yritystä, jotka keskittyvät K12-markkinaan.

Miksi Piilaakso
Kalifornia on yksi maailman suurimpia talouksia ja Piilaakson alueelle on keskittynyt maailmanlaajuinen innovaatioklusteri. Voimme matkan ohjelman avulla tukea suomalaisia yrityksiä Yhdysvaltojen haastavalla, mutta mielenkiintoisella ja mahdollisuuksia täynnä olevalla markkinalla. Kutsun lopuksi linkkejä suositeltuihin julkaisuihin, joihin kannattaa perehtyä.

Matkan tavoite
Matkan tavoitteena on edistää suomalaisten edtech-yritysten liiketoimintamahdollisuuksia muun muassa tutustumalla kohdemarkkina-alueeseen sekä osallistumalla Disrupt SF2019 –startup teknologiakonferenssiin. Järjestämme sijoittajatapaamisia ja autamme luomaan kontakteja. Tavoitteena on myös esitellä suomalaista edtech-osaamista ja vahvistaa Suomi-kuvaa alueella (showcase edtech- tarjoomasta Suomessa). Helsingissä järjestetään syyskuun alussa yritysvalmennus ”Polku kansainvälisille markkinoille”, joka osaltaan tukee matkaa. Osallistuminen valmennukseen ei kuitenkaan ole edellytys matkalle osallistumiseen.

Matkan alustava ohjelma sunnuntai 29.9. • orientaatio ja ohjelmaan tutustuminen (illalla) maanantai 30.9.-tiistai 1.10. • tutustuminen Piilaakson edtech-ekosysteemiin, vierailuja yrityksiin, innovaatiokeskittymiin ja oppilaitoksiin, tapaamisia keskiviikko 2.10.-torstai 3.10. • osallistuminen TechCruch Disrupt –tapahtumaan (https://techcrunch.com/events/disrupt-sf-2019/) • suomalaisilla yrityksillä omat ständit • investoritapaamisia • networking-iltatilaisuus, jossa suomalaiset yritykset pääsevät pitchaamaan perjantai 4.10. • yritysvierailuja, tapaamisia yrittäjien kanssa

• vierailun yhteenveto ja jatkosuunnitelmat

Kuka voi hakea mukaan? • suomalainen edtech-alan startup (toiminnassa maksimissaan 5 vuotta ennen matkaa. Tarvittaessa tästä voidaan neuvotella.) • yrityksen tuote keskittyy K12-markkinaan • yrityksen edustaja sitoutuu osallistumaan täysipainoisesti matkaohjelmaan sekä siihen liittyviin ennakko- ja jälkitehtäviin • Yhdysvallat on yrityksen kansainvälistymissuunnitelmassa mainittu kohdealue • yrityksellä on valmis, vientikelpoinen tuote

• yritykselle myönnetty de minimis -tuki viimeisen kolmen verovuoden ajalta ja haettu avustus yhteenlaskettuna eivät ylitä 200 000 euroa.

Kustannukset
Hanke maksaa osallistujien Kaliforniassa tapahtuvan ohjelman ja osallistumisen TechCrunch Disrupt-tapahtumaan. Matkan kustannukset ovat de minimis-tuen alaista ja edellyttää osallistuvilta yrityksiltä de minimis-tuki-ilmoituksen täyttämistä.

Matkat (edestakaiset lennot Suomesta Kaliforniaan), majoitus- ja muut kustannukset (kuten viisumi, matkavakuutukset, ruokailut [osa ruokailuista kuuluu tosin ohjelmaan] sekä taksin ja julkisten liikennevälineiden käyttö yms.) jäävät yrityksen itsensä maksettaviksi. Jokainen matkalle osallistuva huolehtii itse viisumeista tai muista tarvittavista matkustusasiakirjoista ja –luvista.

Helsinkiläiset yritykset voivat hakea matka-avustusta NewCo Helsingiltä. Avustus on tarkoitettu helsinkiläisille alkuvaiheen kasvuyrityksille, joilla on edellytykset nopeaan kansainväliseen kasvuun. Lisätietoja matka-avustuksesta täällä. Myös Business Finland myöntää avustusta kansainvälistymiseen muun muassa Tempo-rahoituksen kautta.

Miten haet mukaan Hakuaika on päättynyt.

Valitsemme mukaan lähtevät yritykset täytettyjen hakemusten perusteella. Kokoamme yrityksistä kattavan ryhmän, jolla myös vahvistetaan Suomen edtech-brändiä alueella. Tarvittaessa olemme yhteydessä yrityksiin hakuajan päätyttyä mahdollisten tarkentavien kysymysten osalta. Mukaan pääsevät yritykset valitaan elokuun puoliväliin mennessä.

Mukaan valitut yritykset Mukaan valituille yrityksille pidetään online kick-off elokuussa 2019. Lisäksi yritysten kanssa käydään henkilökohtaiset valmistelupalaverit, jotka voivat sijoittua ilta-aikaan Suomessa (palavereissa on mukana Piilaaksossa sijaitseva matkanjärjestäjä). Yritykset osallistuvat Canvas-oppimisympäristössä tehtävään valmistautumiseen ja jälkitöihin.

Mukaan valitut yritykset sitoutuvat toimittamaan yritysesittelyjä, asettamaan matkalle omaa edistymistä seuraavat tavoitteet, osallistumaan puhelinpalavereihin ennen matkaa ja matkan jälkeen sekä valmistautumaan matkaan muutoin. Matkan jälkeen yrityksiltä kerätään palautetta ja he osallistuvat follow-up tapaamiseen ja suunniteltuihin jatkotöihin. Matkan jälkeen rakennetaan konkreettiset etenemissuunnitelmat jokaisen yrityksen osalta.

Aikataulu

Toimenpide Deadline
Yritysten hakuaika päättyy 31.7.
Yritykset valitaan ja valituille ilmoitetaan 9.8.
Matkalle osallistuvien online-kokous 15.8. klo 19
Ennakkotehtäviä yrityksille Elo-syyskuu
Kansainvälistymismatka 29.9.-4.10.
Follow-up skype Lokakuu

Miksi Kalifornia ja Piilaakso? Alueen faktoihin ja mahdollisuuksiin voi perehtyä esimerkiksi seuraavien julkaisujen ja verkkosivujen avulla: • Silicon Valley Journey – Experiences of Finnish IT Startups – Dotcom Boom to 2010 (https://dokumen.tips/documents/silicon-valley-journey-experiences-of-finnish-it-startups-dotcom-boom-to-2010.html) • Decoding Silicon Valley by Messina & Baer, 2018 (https://www.amazon.com/Decoding-Silicon-Valley-Insiders-Guide-ebook/dp/B01DN22OOQ)

• California Secretary of State (https://www.sos.ca.gov/business-programs/)

De minimis-tuki Matka on suunnattu yritysosallistujille ja se järjestetään de minimis-tuen alaisena, joka edellyttää osallistuvilta yrityksiltä de minimis-tuki-ilmoituksen täyttämistä. Ollakseen tukikelpoinen, yrityksellä on oltava y-tunnus eikä yritys ole saanut de minimis-tukea yli 200 000€ euron arvosta kuluvan ja kahden aiemman verovuoden aikana.

Tarkempaa tietoa de minimis –tuesta on koottu seuraavaan työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemaan oppaaseen.

Matkanjärjestäjinä toimivat yhteistyössä
MAD-Partners LLC ja Influx Training & Consulting, Inc.

Sekä MAD-Partners LLC:n Pekka Pärnänen että Influx Training & Consulting –yrityksen Minna Holopainen ovat järjestäneet lukuisia yritysmatkoja Piilaakson alueelle ja molemmilla on pitkä kokemus suomalaisten yritysten auttamisesta Yhdysvaltojen markkinoilla.

Lisätietoja Projektipäällikkö Anna Rantapero-Laine, anna.rantapero-laine(a)hel.fi

Projektikoordinaattori Hanne Laasonen, hanne.laasonen(a)hel.fi

EdtechkansainvälistyminenPiilaaksostartup