skip to Main Content

Hanke on päättynyt 30.11.2020. Sivustoa ei enää päivitetä.

Pihlajamäen Ala-asteen Opettajat Yhteiskehittävät Digiseikkailun Oppimateriaalia
Koulun opettajat Amalia Astikainen, Krista Kara, Digiseikkailun Marjo Paappanen, ja Helsingin yliopiston opettajaopiskelijat Maija Jonkka ja Annika Laukkanen.

 

Helsingin ensimmäinen EAC-kokeilu Pihlajamäen ala-asteella on sujunut hyvin ja Digiseikkailu on saanut runsaasti käyttäjäkokemusta oppimateriaalin kehittämiseksi. Opettajat arvostavat erityisesti tuotteen helppokäyttöisyyttä ja tarinallisuutta.

1.11.2019 | Raigo Megerild

Digiseikkailun suosittu Laama-peli, jossa harjoitellaan näppäintaitoja.

– Laama -peli on aivan hitti! Visuaalisuus ja hauskat hahmot saavat oppilaat innostumaan, kertoo Pihlajamäen ala-asteen resurssiopettaja Amalia Astikainen.

Pihlajamäen ala-asteen koulussa on yhteiskehitetty kuluvana syksynä Digiseikkailu –nimistä tuotetta. Tuote on mottonsa mukaisesti uuden lukutaidon aapinen: alakoululaiset oppivat, että pupun korvat ja mato (ctrl + alt + del) avaa kirjautumissivun ja ison alkukirjaimen saa kun painaa shiftiä samaan aikaan. Tuotteen hahmot ja tarina käsittelevät myös abstrakteja aiheita kuten sanavapautta, ikärajoja, nettikettiä sekä empatiataitoja.

Yhteiskehittämisen aikana kiinnostuneet opettajat ovat saaneet ilmaiseksi käyttöönsä Digiseikkailun oppimateriaalit sekä oppimispelit ja -tehtävät. Samaan aikaan yritys on saanut palautetta ja kehittämisideoita. Yhteiskehittäminen on osa Helsingin elinkeino-osaston EAC-kokeiluita, joissa uusille opetusalan tuotteille pyritään hankkimaan aito kehittämisympäristö kaupungin kouluista.

– Kokeilun aikana olemme kehittäneet esimerkiksi teknisiä ominaisuuksia, kuten lyhentäneet latautumisaikoja. Lisäksi olemme julkaisemassa Digiseikkailun empatiapolkua, joka on osa valtakunnallista Empatiapakkaus-kampanjaa. Peliä on testattu tässä EAC-kokeilussa, kertoo yrittäjä ja koulun opettaja Marjo Paappanen.

Opettajat arvostavat hyvän tarinan ja hahmojen lisäksi myös helppoutta. Digiseikkailun materiaali on hyvin jäsennelty ja oppilaille helppo käyttää. Opettajat voivat olla varmoja, että materiaalissa käydään läpi ne asiat, jotka opetussuunnitelma edellyttää.

– Vaikka en ollut nähnyt sivustoa, niin pystyin hyppäämään mukaan ja käyttämään Digiseikkailua, sillä se oli niin helppoa, kertoo 2.-luokkaa opettava Krista Kara. Helsingin yliopiston opettajaopiskelijat Maija Jonkka ja Annika Laukkanen komppaavat ja kertovat, että opettajakoulutuksessa käsitellään tieto- ja viestintäteknisten taitojen opettamista, mutta esimerkiksi näppäintaitojen opettamista sivutaan vain vähän.

Digitaalisten taitojen opettaminen alakoululaisille sai uutta vauhtia vuosien 2014-2016 opetussuunnitelman uudistuksesta. Tämä osaltaan edisti Digiseikkailun kaltaisten tuotteiden markkinan syntymistä. Ennen Digiseikkailua, opettajat käyttivät tieto- ja viestintätaitojen opettamiseen esimerkiksi aapisten ja oppikirjojen lisälehtiä, jotka koetaan aika ankeaksi materiaaliksi verrattuna Häsän, Tweetyn, Laaman ja muiden Digiseikkailun hahmojen tarinoihin.

Digiseikkailun oppimateriaalin etusivu.

– Suurin osa maailmalla tuotettavasta oppimateriaalista jää käyttämättä. Me ollaan yritetty ratkaista tätä pulmaa sillä, että materiaalin pitää puhutella ennen kaikkea lasta. Lapset rakastavat eläinhahmoja ja heistä on kihelmöivää pohtia mitä seuraavaksi tapahtuu, kertoo Paappanen.

– EAC-kokeilun myötä olemme saaneet tukea tuotekehitykseen: vasta luokassa huomaa, mitkä asiat toimivat ja mitä pitää muuttaa. Koodaan itse, joten pystyn joustavasti muokkaamaan tuotetta, kun huomaan, että lapset eivät löydä jotakin painiketta tai käytettävyydessä on muuta parannettavaa, Paappanen lisää.

Digiseikkailu tekee yhteistyötä myös oululaisen Breikkeri tuotteen kanssa. Breikkerin hahmoja seikkailee muutamassa Digiseikkailun pelissä opettamassa tunnetaitoja.

-Hyvää naisyrittäjien synergiaa ja mahdollisimman hyvää oppimateriaalia, Paappanen naurahtaa.

 


Digiseikkailusta lisää tietoa www.digiseikkailu.com.

Digiseikkailun empatiapolku on verkossa ilmaiseksi kaikille suomalaisille kouluille tarjottavat interaktiivinen oppimismateriaali, jossa harjoitellaan empatiataitoja. Peli julkaistaan 15.11.2019 osoitteessa www.digiadventurers.com   

 

Artikkelissa mainittujen henkilöiden lisäksi jutun kirjoittamisen yhteydessä haastateltiin opettajia Suvi Anttosta ja Johanna Timosta Pihlajamäen ala-asteen koulusta.

 

Back To Top