mggmxhnhof-4822740

Opiskelun lumo – Tutustu suomalaiseen oppimisen ihmeeseen

Suomesta puhuttaessa mieleen nousevat usein kuvat lumoavista metsistä, kimmeltävistä järvistä ja yöttömästä yöstä. Mutta yhtä kauniina ja kunnioitusta herättävänä elementtinä, joskaan ei yhtä näkyvänä, on suomalainen koulutusjärjestelmä – kokonaisuus, jossa oppiminen kukoistaa ja joka nostaa opiskelijan aina keskiöön.

Johdanto
Suomalainen opiskelumalli, joka on osoittanut toimivuutensa niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin mittauksissa, tuntuu monesti lähes utopistisen ihanteelliselta. Mistä oikein on kysymys, kun puhutaan opiskelusta Suomessa? Kuinka oppimisen ihme luodaan pohjoisen pidättyväisissä olosuhteissa?

Teksti
Opinpolku Suomessa alkaa jo varhaisissa vaiheissa läpi eliniän oppimisen periaatteen hengessä. Laadukas ja maksuton varhaiskasvatus asettaa perustan lapsen koulutielle, josta matka jatkuossa peruskoulun kautta toiselle asteelle, ja mahdollisesti korkea-asteelle.

Mikä tekee sitten suomalaisesta koulutusjärjestelmästä niin erityisen? Tärkein tekijä on kenties lähestymistapa, jossa oppilas on oppimisprosessin ytimessä – ei pelkkänä vastaanottajana, vaan aktiivisena toimijana. Suomessa korostuu oppilaiden itseohjautuvuus, kriittinen ajattelu ja kyky soveltaa oppimaansa. Tämä tarkoittaa, että opetus on usein oppilaslähtöistä ja opettajien rooli on ohjaavampi kuin määräävä.

Lisäksi että oppimismateriaalit ja koulut ovat laadukkaita ja saavutettavia kaikille, painotetaan myös sivistyksen ja hyvinvoinnin merkitystä. Kouluruokailu on koko kansan ylpeys ja tasa-arvoinen etu, mikä yhdessä hyvin suunnitellun päivärytmin kanssa tukee oppimista ja opiskelujaksamista.

Korkeakoulujärjestelmässä opiskelijaa kannustetaan ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan. Monitieteiset tutkinto-ohjelmat ja kansainväliset vaihtomahdollisuudet avartavat opiskelijan maailmankuvaa ja valmiutta työelämän haasteisiin. Lisäksi opiskelijoiden hyvinvointia tuetaan monipuolisilla palveluilla, kuten terveydenhuollolla ja opiskelija-asunnoilla.

Mitä tulee itse opetukseen, panostetaan Suomessa vankasti opettajien koulutukseen. Maisteritason koulutus on vaatimus opettajaksi pätevöitymiselle, ja jatkuva ammatillinen kehittyminen on sekä suositus että käytäntö.

Yhteenveto
Opiskelu Suomessa on monimuotoista, inklusiivista ja huippulaatuista. Koulutusjärjestelmän loistavaa mainetta ylläpitävät intohimoiset opettajat, oppilaiden sytyttämiseen pystyvä pedagogiikka sekä väsymätön halu parantaa ja kehittyä. Se ei ole pelkästään oppituntien sarja, vaan elämäntapa, joka valmistaa yksilöitä paitsi työelämään, myös maailman kansalaisiksi. Kun oppiminen ymmärretään investointina tulevaisuuteen, syntyy koulutusjärjestelmä, jonka tuloksia ihaillaan kaikkialla maailmassa.